Tuesday, 16 April 2013

salam malaysia

salam selasa, 9.55am
dah lama aku x menulis dalam blog ni.
erm nk cerita ttg siapa rapat dgn bos mmg satu advantage.. kat mana2, pn mesti berlaku.

siapa pndai bodek mmg syok l hidup dia.. n siapa yg lurus jer jgn hrp bos nk puji.. silap2 pandang sebelah mata pun tak.

susahnya nk dpt bos yang adil. tambahan bos bangsa lain ni.

Monday, 8 April 2013

aku anak malaysia

salam isnin, 4.15pm
pernah x kita rasa boringnya hidup ni....apa yang kita buat serba x kena.. hermm....

tu yang aku rasa sekarang, boringnya nak menghadap kerja yang x pernah hbis ni.. rasa macam nak resign jer..tapi rezekix datang bergolek, x kerja x masyuk...huish jenuh kalau macam tu. mana nak settle hurang kereta lg, ptptn lg..masak..

so sabar jer la..bukan x berani nak ambil risiko, but every step yg kita ambil mesti ada back up plan...

kalau x, yang dikejar x dapat, ygdi kendong berciciran..

but seriously mmg x boleh tahan la, tahap boring dengan kerja dah ni...



Saturday, 30 March 2013

aku anak Malaysia

salam sabtu, 9.38 am

hari ni aku nak bercakap tentang ikhlas. pada aku ikhlas adalah sesuatu yang sangat halus bahkan lebih halus dari zarah. mencari ikhlas dalam diri bukan sesuatu yang mudah. melafazknnya memang mudah. tp adakah ianya ikhlas dari hati? biarlah ianya menjadi rahsia kita dengan Allah swt.

terpanggil menyuarakan isu ini, bila aku berjumpa dengan seorang hamba Allah ini, yang menyatakan saya ikhlas membantu anda, tapi hakikatnya ada balasan yang dia inginkan.
kadang2 membuatkan kita serba salah.

setiap perbuatan yang di bantu akan di ungkit satu persatu. adakah ianya ikhlas?

derma beribu2 tapi umumkan pada khalayak adakah ianya ikhlas atau sekadar ingin menunjuk2.

perasaan riak, takbur, hasad dengki merupakan penyakit hati yang sangat kronik.

sama2 kita berdoa kepada Allah swt supaya sentiasa menjadikan kita orang yang sentiasa bersyukur, serta merendah diri. sesungguhnya segala harta di dunia hanyalah pinjaman semata2..

bersihkan hati kita dengan sentiasa berzikir dan mengingati Allah..


MAti itu pasti, Hidup insyaAllah .....(petikan novel R.A.M)

Friday, 29 March 2013

salam malaysia

salam Jumaat, 1.51pm

penatnya kalau ada kawan yang suka bercakap non stop. itu yang aku hadapi. penatnya nak melayan orang seperti ni. nak suh berhenti takut kecik hati. tp kta yang dengar pn penat jadinya. lunch 1 hour ingat leh rehat tapi terpaksa pula berdepan dengan dia. penat otak dengatnya.

so pls kawan2 ikut situasi kawan anda b4 nk cakap. kalau dah nampak dia penat stop la cakap. just hadap jer rezeki depan mata k..

Thursday, 28 March 2013

aku anak Malaysia

salam khamis, 1.56pm

dalam kita sibuk berskypy, tetiba terkantoi dengan bos. apa nak buat?
hrmmm...ni lah masalah yang melanda aku dan orang pejabat. duduk berdepan pun duk berskype lagi.. gosip..

sekali trperasan dgn leader cm ner, yer la kalau dah tersengih2 dpn pc per cer? . moral of the story jgn duk sengih2 n jgn wt lawak wktu chat. tapi boleh ker?

satu lagi masalah kalau dekat office ada wifi.. ha masing2 sibuk belek henset, ipad etc, mcm nak tembus benda alah tu. sume kejer kn hold..jenuh kalo macam ni dol...

tak salah nak mengulat ke, chatting ke, serve inrnet ke, janji kerja siap on time n tak ada mistake.. tapi jangan la nampak sangat,

nawaitu kita kan untuk bekerja

ini tuju pada aku n jiran sebelah aku kt office..letih nk suh wt kejer. tengok henset mcm nk tembus henst tu..

sib bik la, aku ni jenis x report kt bos...

cewah..perasan baik pulak aku ni.

Wednesday, 27 March 2013

aku anak Malaysia

salam khamis, 11.37 am

hi, aku masih di tempat kerja, sedang berkira2 utk ambil mc. Tapi bila mengenangkan must 2 inform our bos first, macam malas la pulak.
today, aku nak cerita pasal masalah kalau family kerja bersama.
ada buruk dan ada baiknya. tapi pada aku masalah jer banyak. Dah la kalau ada cuti serentak, masalah backup family yang tak boleh bla tu..

anak buah buat salah, buat bodoh jer, and taunya salahkan orang lain..
he..tak paham la aku dengan orang yang macam ni..

agaknya kena ada black and white punya bukti dulu baru boleh diam kot.

tapi ni dah kes naya..
kalau korang attitude macam ni, bawak2 la berubah, sometime kita kena mengaku mistake kita sendiri.
kita kan sama2 cari makan.

peace! saya perlukan keadilan...

Sunday, 24 March 2013

aku anak Malaysia

salam ukhwah rakyat malaysia,

dalam cuaca panas yang tidak menentu ni, kena jaga kesihatan baik2, jangan jadi macam aku, dah sakit baru nak cari sky juice...

nak minta mc lama2 mau kena bambu dengan bos..haish...
susahnya makan gaji...